gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Alergija na hranu

Alergija na hranu je pojačani imunološki odgovor na određene namirnice u ishrani. Bitno je istaći da alergija na hranu nije isto što i intolerancija na hranu (kao što je npr. intolerancija na laktozu). Probava sprečava pojavu simptoma alergije na hranu kod većine odraslih osoba. Alergija na hranu se uglavnom razvija kod dece, ali se može razviti i u zrelijoj dobi. Gotovo svaka hrana ili dodatak hrani može izazvati alergiju, ali najčešći okidači kod mlađe dece su mleko, soja, jaja, kikiriki i pšenica, dok su to kod starije dece i odraslih – orasi i morska hrana.

Uzroci nastanka

Alergija na hranu se najčešće razvija kod dece i to pogotovo u periodu kada se prelazi sa mlečne ishrane na čvrstu hranu. Uzrok za nastanak alergije je odbrana imuološkog sistema na novu namirnicu, budući da se kod beba može desiti da organizam namirnicu prepozna kao štetnu, iako ni na koji način ne škodi organizmu. Za ovakvo ponašanje organizma nasleđe ima važnu ulogu. Utvrđeno je da 65% dece postaje alergično ukoliko oba roditelja imaju neki vid alergije, a 35% ako je samo jedan roditelj alergičar.

Simptomi

Manifestacija alergije može biti akutna ili hronična. U prvom slučaju, simptomi se javljaju najmanje četiri sata pošto je namirnica unesena, ali u većini slučajeva, pojavljuju se odmah. Najčešći simptomi su:

  • Kožni osip
  • Koprivnjača
  • Bolovi u stomaku
  • Osip u ustima
  • Oticanje kapaka i usana
  • Astma
  • Anafilaktički šok

 

Osim akutnih, simptomi takođe mogu biti hronični: alergija na hranu je uzrok u 30-50% slučajeva dermatitisa, kao i u pet odsto slučajeva hronične koprivnjače.

 

Lečenje

Trenutno, lečenje alergije na hranu počiva isključivo na izbacivanju dotične namirnice iz ishrane. Način ishrane određuje naš alergolog u Alfa MEDICA poliklinici. Nekada se alergije na hranu izgube posle nekoliko godina, tako da je poželjno da se na godišnjem nivou, uz obavezan nadzor lekara, namirnica ponovo uvodi, kako bi se utvrdilo da li se namirnica može nesmetano jesti.

Prevencija kod beba

Kada vaša beba sa mlečne ishrane prelazi na čvrstu, nemojte uvesti nekoliko namirnica odjednom. Najpoželjnije je da navikavate bebin organizam na nove namirnice tako što ćete joj davati istu namirnicu nekoliko dana, ne bi li se organizam privikao. Iako se ovim ne isključuje mogućnost da se kod bebe razvije alergija, ipak se smanjuje rizik od alergije na hranu.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.

Naš tim

Prim. dr sci. med. Jasminka Šojić Rajčić

Obavlja preglede iz oblasti alergologije, autoimunih bolesti i sistemskih vaskulitisa (alergijska kijavica, astma, urtikarija, alergija na lekove, alergija na hranu, sistemski eritemsi lupus, Sy sjogren). Specijalistički ispit iz interne medicine…

Više informacija