gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Alergija na hladnoću

Alergija na hladnoću spada u najčešće alergije, iako se o ovoj vrsti alergije malo zna. Izazvana je delovanjem hladnih predmeta, vode ili vetra. Delovi tela koji su najviše pogođeni su oni koji su najizloženiji uticaju hladnoće – lice, ruke, noge.  Procenjuje se da od preosetljivosti na hladnoću pati oko 5% alergičnih osoba, a obično se javlja u mlađem uzrastu. Zanimljiva činjenica je da je alergija na hladnoću u zimskim mesecima učestalija od prehlada i gripova.

Uzroci nastanka

Uzrok alergije na hladnoću nije u potpunosti objašnjen. Neki ljudi imaju isuviše osetljivu kožu, bilo da je to zbog naslednog faktora ili je prouzrokovano virusom ili drugom bolešću. Izloženost hladnoći oslobađa histamin i druge medijatore imunog sistema u kožu što dovodi do crvenila, svraba i ostalih simptoma.

Alergija na hladnoću – simptomi

Alergija na hladnoću  može da počne ubrzo nakon što je koža izložena naglom padu temperature vazduha ili hladne vode. Simptomi mogu nastati vrlo brzo, već nakon nekoliko minuta izlaganja izvoru hladnoće, ali se vrlo brzo povlače kada se osoba utopli. Najčešći slučajevi alergije na hladnoću javljaju se kada je koža izložena temperaturama nižim od 4-5 stepeni. Simptomi koji se najčešće pojavljuju su sledeći:

  • Crvenilo, svrab i osip na mestu koje je izloženo hladnoći
  • Oticanje ruku prilikom držanja hladnih predmeta
  • Oticanje usana prilikom unošenja hladne hrane
  • Oticanje jezika i grla što uzrokuje gušenje (u težim oblicima)

U težim oblicima se, takođe, može pojaviti nesvestica, ubrzan rad srca, ali i oticanje udova ili celog tela.

Lečenje

Lečenje alergije na hladnoću podrazumeva izbegavanje hladnoće, kada god je to moguće. Lekar vam može preporučiti svojevrsnu blagu terapiju koja sadrži antihistaminike, koji se koriste pre izlaganja niskim temperaturama, sa ciljem da se alergijske reakcije na zimu ublaže.

 

Alergija na hladnoću nije opasna po život, osim u težim oblicima kada je praćena gušenjem, ali to nije čest slučaj. Simptomi najčešće prolaze sami, kada se povučete sa hladnoće i sklonite od hladnih predmeta koji izazivaju alergijsku reakciju.

 

Prevencija

Osim uzimanja lekova koje je naš alergolog prepisao, za zaštitu od hladnoće namažite lice i ruke hidratantnom kremom, koristite balzam za usne pre izlaska iz kuće, nosite šal, kapu i obavezno tople rukavice, tople čarape i tople pantalone. Delovi kože koji nisu dovoljno zaštićeni toplom garderobom, mogu imati jake alergijske reakcije.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.

Naš tim

Prim. dr sci. med. Jasminka Šojić Rajčić

Obavlja preglede iz oblasti alergologije, autoimunih bolesti i sistemskih vaskulitisa (alergijska kijavica, astma, urtikarija, alergija na lekove, alergija na hranu, sistemski eritemsi lupus, Sy sjogren). Specijalistički ispit iz interne medicine…

Više informacija