fbpx
gif

Pozovite call centar

011/311-85-91

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Operacija kile

Operacija kile predstavlja bezbedno uklanjanje primarnih i recidivantnih (povratnih) preponskih i ventralnih kila. Na trbušnom zidu postoje mesta koja su zbog urođenih slabosti mekotkivnih struktura podložnija za razvoj kila. Obično se nalaze u preponama, oko pupka ili na mestu ranijeg operativnog zahvata. Operacija kile je jednostavna i rutinska procedura i u Alfa MEDICA poliklinici obavlja je hirurg specijalista.

Šta je kila?

U medicini je kila poznata i kao ingvinalna hernija i ona se najčešće pojavljuje kada deo mekog tkiva ili deo creva prodre kroz neku od slabih tačaka u trbušnom pojasu. Ta pojava se na telu manifestuje kao sitno ispupčenje na određenom mestu. Kila (bruh, hernija) može biti veoma bolna, naročito kada se nakašljete ili podižete teži teret. Kila ne mora uvek biti opasna, ali može poprilično narušiti kvalitet života ako se ne leči i dodatno narušiti opšte zdravstveno stanje.

Simptomi

Kod ljudi koji imaju kilu najčešće dolazi do potkožnog otoka i bola u predelu gde je kila. Pri naporu se otok povećava, a po prestanku napora ili u ležećem položaju otok splasne. Ukoliko se u kilnoj kesi nalazi neki organ, onda kila može davati simptome koji ukazuju na poremećaj funkcije tog organa.

Koji tipovi kila postoje?

 • Preponska kila
  Ova vrsta kile se nalazi u preponama i čini 75% svih kila trbušnog zida i oko petnaest puta je češća kod muškaraca nego kod žena.
 • Femoralna kila
  Femoralni kanal, po kojem ova vrsta kile nosi naziv, je deo kroz koji prolaze femoralna arterija, vena i nerv, a nalazi se ispod preponskog ligamenta. Ona se prezentuje kao ispupčenje ispod preponskog nabora. Obično je češća kod žena i ima veći rizik komplikacija od preponske kile.
 • Pupčana kila
  Uređena ili stečena slabost pupčanog prstena je uzrok nastanka pupčane kile, koja se prezentuje izbočenjem u predelu pupka.
 • Ventralna kila
  Operativne procedure na prednjem trbušnom zidu mogu kasnije dovesti do pojave kila na tom mestu. Po statistici mogućnost pojave nakon hirurškog zahvata je od 2 do 10%.

 

Operacija kile hirurškim putem je neophodna, jer u suprotnom ona postaje veća i bolnija, ali može izazvati i niz opasnih komplikacija i upalnih procesa.

 

Operacija kile

Operacija kile je jednostavna, rutinska procedura zahvaljujući kojoj ćete se u potpunosti rešiti kile, kao i simptoma i komplikacija koje ona može izazvati. Ističemo da se kila ne može sanirati u kućnim uslovima korišćenjem preparata. Ova intervencija se radi u lokalnoj ili kratkoročnoj opštoj anesteziji. Nakon operacije kile, pacijent ide kući istog dana ili sutradan.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem onilne formulara.