gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Kondilomi

Kondilomi (ili virusne genitalne bradavice) su najčešća polno prenosiva bolest izazvana HPV virusom. Postoji preko 100 vrsta HPV virusa i u zavisnosti od toga koji se tip virusa nalazi u organizmu, virusne bradavice se mogu pojaviti na telu, stopalima, rukama ili genitalijama.

 

Kondilomi su virusne genitalne bradavice koje zahvataju kožu i sluzokožu genitalija i mogu biti teško primetni ili praviti čitave vence i ploče bradavičastih izraslina.

 

Kako se prenose kondilomi?

HPV virus koji izaziva pojavu genitalnih bradavica (kondiloma) se prenosi nezaštićenim seksualnim odnosom sa zaraženom osobom. Ističemo da je kondom jedina vrsta zaštite koja može smanjiti rizik od zaraze. Međutim, ni kondom nije u potpunosti siguran, budući da se kondilomi jako brzo i lako prenose, čak i blagim dodirom dve sluzokože. Kondilomi se mogu preneti sa osobe na osobu rizičnim vaginalnim, oralnim i analnim odnosom.

Kondilomi kod žena

Kondilomi kod žena primarno nastaje putem vaginalnog odnosa. Analni kondilomi mogu nastati ekstenzijom od vulve ili perinealne infekcije ili receptivnim analnim odnosom. Rizik od bolesti raste s brojem seksualnih partnera. Studija na uzorku od 94 osobe ženskog posla ustanovila je da žene sa pet ili više partnera u prethodnih pet godina imaju 7 puta veću verovatnoću da imaju zaraze HPV virusom i više od 12 puta verovatnije da će se kondilomi vratiti, u poređenju sa ženama sa samo jednim seksualnim partnerom u istom vremenskom periodu. Povećani rizik od nastanka kondiloma takođe je povezan sa istorijom bilo koje seksualno prenosive bolesti ili oralnog herpesa.

Kondilomi kod muškaraca

Kondilomi kod muškaraca prepucijalna šupljina ili osovina penisa mogu biti pogođeni heteroseksualnom ili homoseksualnom aktivnošću. Perijanalne lezije mogu se pojaviti među heteroseksualnim muškarcima, mada se većina takvih lezija primećuje kod muškaraca koji imaju odnose sa muškarcima. Rizik od bolesti raste s brojem seksualnih partnera, kao što je gore opisano kod žene.

Simptomi zaraze HPV virusom

Neke vrste HPV virusa ne izazivaju nikakve simptome, ali ukoliko se simptomi ipak pojave, oni će biti ispoljeni uglavnom tri meseca nakon rizičnog seksualnog odnosa. Promene koje ukazuju na simptome kondiloma su pojavljivanje bradavica, osipa ili roze tačkica na genitalijama i u predelu anusa.

Lečenje kondiloma

Lečenje kondiloma podrazumeva njihovo potpuno uklanjanje, budući da su bradavice veoma zarazne i mogu se preneti i na neinficirane delove tela. Postoji nekoliko metoda za uklanjanje kondiloma:

Laser vaporizacija kondiloma

Uklanjanje kondiloma se uglavnom vrši laser vaporizacijom. Ova metoda je jednostavna i rutinska procedura koja se vrši u lokalnoj anesteziji, što je čini bezbolnom i sigurnom.

Radiotalasna metoda uklanjanja kondiloma

Radiotalasna metoda se vrši uz lokalnu anesteziju, beskrvna je, jednostavna i bezbolna.

Hirurška metoda uklanjanja kondiloma

Hirurško uklanjanje kondiloma se vrši ukoliko su promene velike, tj. ako se virusne bradavice nisu uklonile na vreme, što je dovelo do njihovog prekomernog rasta i širenja. Ova metoda se radi u lokalnoj anesteziji, što je čini bezbolnom i bezbednom.

Prevencija zaraze HPV virusom

Najbolji vid prevencije je korišćenje kondoma tokom seksualnih odnosa. Iako ni kondom nije sigurna zaštita od prenošenja HPV virusa, njegovim korišćenjem se u velikoj količini smanjuje rizik od zaraze. Genitalne bradavice se mogu izlečiti kod svakog pacijenta i ukoliko znate da ste nosilac HPV virusa, obavestite partnera o tome, kako ne bi dolazilo do stalnog reinficiranja.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.