gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Ateromi

Ateromi su benigne izrasline na koži i potkožnom tkivu koje nastaju pojačanim lučenjem lojne žlezde i formiranjem kapsule oko masnog sadržaja. Ateromi su smešteni u poslednjem sloju kože – dermu, pa se zato nazivaju još i dermalne ciste.

Kako nastaju ateromi?

Budući da lojne žlezde izlučuju sebum preko kože, može se desiti da se njihov izvodni kanal zapuši, zbog čega je onemogućeno njihovo pražnjenje. Zbog ovoga dolazi do nakupljanja sebuma, pa se volumen kapsule (koja se stvara oko žlezdanih izlučevina) povećava.  Otežano pražnjenje lojnih žlezda se na koži manifestuje u vidu beličastih, loptastih ispupčenja koja mogu biti meka ili tvrda. Ove benigne izrasline rastu polako, jer se sadržaj lojnih žlezda u kapsuli nakuplja postepeno.

Karakteristike ateroma

Ateromi se najčešće javljaju na licu, vratu, iza ušiju i leđima, a mogu se pojaviti i na bilo kom drugom delu tela. Različite su veličine – od 5 mm do nekoliko santimetara. Ove izrasline na koži nisu bolne, izuzev ukoliko nastane upala. Neki ljudi pokušavaju istisnuti sadržaj ateroma, mešajući ih sa bubuljicama ili aknama, zbog čega se može pojaviti niz zapaljenskih procesa. Sadržaj ateroma je veoma neprijatnog mirisa i ukoliko uspete istisnuti njihov sadržaj, kapsula u kojoj je smešten omogućava ponovno sakupljanje sadržaja. Nikako ne biste smeli istiskivati sadržaj ateroma, jer se zbog upale može pojaviti niz komplikacija.

Moguće komplikacije

Ukoliko dođe do upalnog procesa, ateromi mogu biti veoma bolni, a nekada (ukoliko se ne uklone na vreme) mogu dovesti do odumiranja tkiva. Ukoliko nastane gnojna infekcija, ateromi se naglo uvećavaju i izazivaju sledeće neprijatnosti:

  • Bol;
  • Crvenilo;
  • Otok;
  • Povećanje temperature kože oko ateroma.

Uklanjanje ateroma

Aterome je neophodno ukloniti ukoliko dođe do upalnog procesa, a preporučuje se i preventivno uklanjanje ovih benignih izraslina. Razlozi za uklanjanje ateroma su, pre svega, prevencija od upalnih procesa koji izazivaju brojne neprijatnosti. Telo se ne može samo “izboriti” sa ateromima, što znači da oni neće nestati ukoliko se ne odstrani sadržaj ateroma zajedno sa kapsulom.

Metode za uklanjanje ateroma:

Radiotalasna metoda

Ukoliko je promena manja od 7 mm, aterom je moguće ukloniti radiotalasima, uz kompletno uklanjanje kapsule. U takvim situacijama nije potrebno šivenje, a na mestu intervencije ostaje krasta. Ova metoda je veoma jednostavna, brza i traje u proseku 15 minuta.

Hirurška metoda

Ukoliko je promena veća (prečnika preko 10 mm), aterom je neophodno ukloniti hirurškim putem. U ovom slučaju, daje se lokalna anestezija, a intervencija je bezbolna.

 

Ateromi se moraju ukloniti na vreme da bi se izbegao njihov rast i upalni procesi, koji znatno otežavaju njihovo uklanjanje.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.