gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Policistični jajnici

Policistični jajnici su najčešći poremećaj i najveći uzročnik neplodnosti u reproduktivnom dobu žene. Policistični jajnici predstavljaju problem kod 8-10% žena. Kod žena sa policističnim jajnicima, jajne ćelije ne sazrevaju adekvatno i zato ne dolazi do ovulacije. Ovo stanje karakteriše pojava cisti na jajnicima, što ometa ovulaciju, pa samim tim stvara problem ukoliko žena želi da ostane u drugom stanju.

Policistični jajnici – simptomi

Policistični jajnici se uglavnom prepoznaju vrlo rano, najčešće posle tri ili četiri godine nakon prve menstruacije. Ređe se javlja kasnije, kod devojaka koje su do tad imale redovne menstrualne cikluse. Najčešći uzrok policističnih jajnika je povišen nivo muških polnih hormona (androgena) u pubertetu. Zašto do ovoga dolazi nije sasvim poznato, a genetska predispozicija se navodi kao vodeći uzročnik. Policistični jajnici najčešće izazivaju sledeće simptome:

Poremećaj menstrualnog ciklusa
Izostanak menstruacije u trajanju do 6 meseci javlja kod skoro 25% žena. Regularan menstrualni cikuls se može javiti kod 8 – 25 % žena sa sindromom policističnih jajnika.

Neplodnost
Neplodnost kod žena sa policističnim jajnicima se javlja u čak 75% slučajeva kao rezultat izostanka ovulacije.

Gojaznost
Gojaznost je prisutna u manjem ili većem stepenu kod skoro polovine žena sa policističnim jajnicima, zbog poremećaja hormona u organizmu.

Pojačana maljavost
Pojačana maljavost se javlja kao rezultat povećanja muških hormona. Najviše je zastupljena u takozvanim androegen senzitivnim regijama, tj. tamo gde je maljavost karakteristična za muškarce (brada, brkovi, oko areola na bradavicama dojki, grudima, ispod pupka itd).

Akne i bubuljice
Pojavljivanje akni i bubuljica, kao i prekomerno mašćenje kose su takođe karakteristični simptomi ukoliko imate problema sa policističnim jajnicima.

Lečenje policističnih jajnika

U Alfa MEDICA poliklinici odgovarajuća terapija za lečenje policističnih jajnika se uspostavlja na osnovu ultrazvučnog pregleda, kliničke slike i hormonskog statusa. Kada se uspostavi dijagnoza, terapiju određuju ginekolog i endokrinolog u timu. U lečenju se najčešće koriste gestageni, oralni kontraceptivi, antiandogeni lekovi, kao i lekovi iz grupe insulinskih senzitajzera. Ukoliko pacijentkinja želi da ostvari trudnoću, najčešće se primenju lekovi za indukciju ovulacije.

 

Važno je istaći da policistični jajnici mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, ukoliko se na vreme ne uspostavi odgovarajuća terapija.

 

Ukoliko se ovaj problem ne leči, može se javiti rizik od mnogobrojnih komplikacija, poput dijabetesa, različitih materičnih krvarenja, spontanih pobačaja, anemije, poremećaja masnoće u krvi, bolesti srca i krvnih sudova, raka dojki i materice itd.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.