gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Kontracepcija

Kontracepcija predstavlja skup metoda za zaštitu žene od neželjene i neplanirane trudnoće. Osnovna uloga kontracepcije je da spreči neplaniranu trudnoću, čime se izbegava veštački prekid trudnoće. Idealna kontracepcija ne remeti seksualni život, bezopasna je po zdravlje oba partnera i posle korišćenja neke od metoda kontracepcije, mogućnost začeća nije ugrožena.

U reproduktivnim godinama sa ginekologom treba razgovarati i o načinu kontracepcije, jer jedino na taj način žena može dobiti adekvatnu preporuku. Izbor kontracepcije zavisi od mnogih faktora, a odluka se donosi na osnovu zdravstvenog stanja žene, starosne dobi, želje same pacijentkinje i sl.

Efikasnost nekih metoda zavisi od toga da li se i pravilno koriste.

Na primer, oralna kontraceptivna tableta je efikasna u više od 99% slučajeva, ako se koristi pravilno, ali ako se preskoči jedna tableta, postaje  manje efikasna.

Postoji nekoliko kontceptivnih metoda:

  • Hormonska kontracepcija
  • Intrauterina kontracepcija
  • Mehanička ili hemijska kontracepcija
  • Prirodne metode kontracepcije
  • Sterilizacija

Prirodne metode

Metoda plodnih i neplodnih dana  se zasniva na postojanju plodnih dana, od 10-17-og dana ciklusa, na osnovu termina moguće ovulacije i neplodnih, što je ostatak ciklusa. Obzirom da ciklusi ne moraju biti redovni, a čak i kada jesu redovni, ovulacija ne mora biti uvek u isto vreme, a i dužina života spermatozoida može biti različita, pa je samim time ova metoda nepouzdana.

Metoda „merenja bazalne temperature“ bazira se na određivanju jutarnje temperature odmah nakon spavanja, a pre ustajanja, jer u drugoj fazi menstrualnog ciklusa, nakon ovulacije, zbog skoka progesterona  temperatura žene postaje viša bar za 0,3 C stepena. Da bi se povećala efikasnost ovog metoda merenje se redovno mora vršiti bar 3 meseca, u cilju što tačnijeg određenja momenta ovulacije, a siguran period je,  teorijski, nakon skoka temperature.

Metod odredjivanja kvaliteta cervikalne sluzi – oko perioda ovulacije, cervikalna sluz postaje providna i rastegljivija, što se najbolje vidi pri brisanju.

Prekinuti odnos se veoma često koristi, a predstavlja vađenje penisa iz vagine pre čina ejakulacije. Ovo je veoma je nesigurna metoda, zbog toga što i pre ejakulacije može doći do izbacivanja manje količine  spermatozoida tokom odnosa.

Ukoliko je osoba iz određenih razloga primorana da koristi samo prirodni metod kontracepcije, najbolje je kombinovati merenje bazalne temperature i/ili praćenje kvaliteta cervikalne sluzi, uz prekinuti snošaj.

Oralna hormonska kontracepcija –  KONTRACEPTIVNE PILULE

Oralna hormonska kontracepcija (kontraceptivne pilule ili antibebi pilule) predstavljaju tablete koje sadrže sintetičke verzije ženskih polnih hormona – estrogena i progesterona. Postoje različite vrste kontraceptivnih pilula i njihov cilj je uticanje na izostanak ovulacije u toku menstrualnog ciklusa. Verovatnoća oplođenja prilikom korišćenja kontraceptivnih pilula je veoma mala. Današnje pilule imaju manje doze hormona nego ranije, pa samim tim manje neželjenih efekata, poput naglih promena raspoloženja, dobijanja na težini, glavobolje, osetljivost grudi, pojave akni, itd.

 

Ovom metodom se štitite od neželjene trudnoće, ali kontraceptivne pilule vas ne mogu zaštiti od seksualno prenosivih bolesti!!!

 

Pre upotrebe oralnih kontraceptiva trebalo bi uraditi i klinički pregled žene, kolposkopiju i PA, ginekološki pregled, pregled dojki i merenje krvnog pritiska. Osim obaveznih analiza, potrebno je da se urade dodatne analize krvi – krvna slika, biohemija, hepatogram, lipidni i koagulacioni status, kao i ultrazvuk dojki. Ako su svi nalazi uredni, može se početi sa oralnim hormonskim kontraceptivima tj. antibebi pilulama.

Urgentna kontracepcija – „PILULA ZA JUTRO POSLE“

Urgentna kontracepcija se koristi u prva 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa u cilju sprečavanja trudnoće. Deluje kao kontraceptivna pilula koja se koristi u redovnoj kontracepciji, sprečava  ovulaciju i usađivanje jajne ćelije u matericu.

Predviđena je da se koristi retko, samo u urgentnim situacijama, ali s druge strane, ako je došlo do situacije u  kojoj je neophodna terapija, bolje je uzeti, jer ima mnogo manje neželjenih dejstava i zdravstvenih rizika u poređenju sa prekidom trudnoće.

Kontraceptivni flaster

Kontraceptivni flaster je mali flaster koji se zalepi na kožu nakon čega počinje da oslobađa hormone progestagen i estrogen, koji sprečavaju da dođe do trudnoće.

Nosi se  neprekidno tokom sedam dana a osmi dan se zameni novim. Terapija traje tri nedelje, četvrte nedelje se pauzira i za to vreme dolazi do menstrualnog krvarenja. Delotvornost flastera je preko 99%, a ne preporučuje  se za dojilje.

Vaginalni prsten

Vaginalni prsten je mali, savitljivi, providni plastični prsten koji se postavlja u vaginu, promera od oko 5 cm. Sadrži hormone estrogen i progestagen koji sprečavaju da dođe do trudnoće.

Delotvornost vaginalnog prstena je oko 99%, a predviđen je da stoji u vagini za vreme odnosa. Prstenom se može regulisati menstruacija i obilnost krvarenja. Kod nekih žena javlja se iritacija vagine i pojačan  sekret.

Prezervativ

Prezervativi (ili kondomi) su kontracepcija koja se među ljudima najviše koristi. Napravljeni su od lateksa, gume ili sličnih materijala. Osim toga što predstavlja zaštitu od trudnoće, kondom može zaštititi i od polno prenosivih bolesti. Međutim, ni kondom ne može sa sigurnošću sprečiti prenošenje polno prenosivih bolesti, budući da postoje infekcije koje se veoma brzo prenose, dodirom kože o kožu (poput HPV virusa koji uzrokuje pojavu kondiloma tj. genitalnih bradavica).

Rizici korišćenja kondoma ne postoje (osim ukoliko ste alergični na lateks ili gumu). Mogućnost pucanja prezervativa je moguća, tako da bi pre i posle seksualnog odnosa trebalo proveriti da li je kondom oštećen.

Intrauterivni uložak (Spirala)

Jedan od veoma pouzdanih metoda kontracepcije je spirala (intrauterini uložak). Spirala je mali plastični sistem koji se postavlja u unutrašnjost materične šupljine i sprečava nastanak trudnoće. Smatra se odgovarajućom metodom kontrole rađanja za žene koje ne žele svakodnevno da uzimaju kontaceptivne pilule, a  sterilizacija im nije prihvatljivo rešenje.

Može ostati u materici do pet godina i za razliku od sterilizacije, spada u reverzibilne metode kontracepcije – ukoliko žena želi da ostane trudna, dovoljno je samo izvaditi i sposobnost začeća se vraća. Što se pouzdanosti tiče, spada među najsigurnije metode kontrole rađanja. Treba uvek imati na umu da intrauterini uložak ne štiti od polno prenosivih bolesti, niti od infekcije HIV-om.

Spirala je jednostavna za upotrebu – jednom kada se postavi vise se ne mora razmišljati o kontracepciji, a lako se i uklanja. Može se postaviti ubrzo posle porođaja, čak i ako dojite. Hormonska spirala može da olakša menstrualne bolove i da smanji obilno krvarenje.

Sterilizacija

Sterilizacija predstavlja operaciju koja onemogućava začeće. Kod muškaraca se radi vazektomija, a kod žena podvezivanje jajovoda. Prednost je vrlo visoka efikasnost, a mana da je gotovo uvek ireverzibilna.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.