gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Inseminacija

Inseminacija podrazumeva proces arteficijalnog unošenja semena muškarca (ispranih i kapacitiranih – aktiviranih spermatozoida) u genitalni trakt žene u vreme indukovane ili spontane ovulacije, i to u:

kanal grlića – cervikalna inseminacija ICI,
šupljinu materice – intrauterina inseminacija IUI, ili
jajovode – intratubarna inseminacija ITI

Inseminacija može biti jedan od vidova lečenja neplodnosti i predstavlja najjednostavniji oblik asistiranog oplođenja.

 

Osim toga, za razliku od ostalih vidova veštačke oplodnje, inseminacija je novčano pristupačnija, neinvazivna je i lako izvodljiva i vrši se isključivo ambulantno.

Kome se preporučuje inseminacija?

(IUI) sprovodi se kod parova kod kojih je ispoljeno:

  • Umereno smanjenje broja i pokretljivosti spermatozoida;
  • Prisustvo antitela na spermatozoide;
  • Kod žena sa blagim oblikom endometrioze
  • Kod žena sa lošim kvalitetom cervikalne sluzi
  • Kod parova sa nepoznatim uzrokom steriliteta

Kada je najbolje raditi insemninaciju?

Insemincija se radi ili neposredno pre ili odmah nakon ovulacije. Postoji nekoliko metoda koje su lekarima na raspolaganju kako bi se utvrdio tačan termin inseminacije kao što su ultrazvučni pregledi i određivanje nivoa luteinizirajućeg hormona. U Alfa MEDICA poliklinici, konsultacijom sa vašim ginekologom, utvrdiće se najpogodnije vreme za ovu proceduru. Nekada je potrebno posebnim metodama stimulisati ovulaciju za postupak inseminacije.

Koliko je inseminacija uspešna?

U velikom broju slučajeva su se trudnoće ostvarile nakon 4 do 5 pokušaja. Procenat uspeha po svakom pojedinačnom pokušaju inseminacije varira. Ukoliko posle nekoliko pokušaja do oplodnje ipak ne dođe, preporučuje se vantelesna oplodnja.

Priprema za inseminaciju

Priprema je jednostavna i izvodi se ambulantno. Muškarci moraju imati urađen spermogram, urednu spermokulturu. Žene moraju imati uredan cervikalni i vaginalni bris, uredan nalaz HSG-a sa prohodnim jajovodima i normlanom šupljinom materice, kao i očuvanom folikulogenezom (sposobnošću rasta folikula). Žene ne smeju imati upalnih ili tumorskih procesa u maloj karlici.

Ovo je jednostavna intervencija i traje od 5-10 minuta i u najvećem broju slučajeva je potpuno bezbolna. Nakon inseminacije, preporučljivo je da žena nastavi da leži neko vreme. Dve nedelje nakon inseminacije potrebno je da se uradi test iz krvi kako bi se ustanovila trudnoća.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.