fbpx

Dermoskopija

Cena usluge: od 8.000,00 do 10.000,00 RSD (sa pregledom dermatologa)

Dermoskopija je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda koja služi za pregled svih mladeža kao i svih drugih nejasnih promena na koži. Pregled se vrši specijalnim aparatom dermoskopom, koji lekarima omogućava znatno precizniji i dublji pregled mladeža nego što je to moguće samo “golim okom”.

Dermoskopski se zapažaju najranije i običnim pregledom nevidljive promene mladeža, a koje se dešavaju duboko u koži. Aparat registruje i najmanje promene boje, strukture dubokih slojeva mladeža, kao i najranije promene krvnih sudova, a što je od presudnog značaja za rano prepoznavanje malignog melanoma kože, ali i drugih zloćudnih karcinoma kože. Ovako rano prepoznavanje malignih promena daje šansu pacijentu i za potpuno izlečenje.

Ovaj zahvat obavlja isključvo obučena osoba, na našoj klinici dermatolog. Pre intervencije uklanjanja mladeža od strane našeg hirurga, neophodno je obaviti dermoskopiju.

 

Zašto se radi pregled mladeža?

Poznato je da je pouzdanost procene melanoma golim okom oko 65%, te da se dermoskopskim pregledom procenat te procene povećava čak do 95%. Metoda podrazumeva da se inkriminisana promena vizuelno poveća i osvetli. Na taj način se promene detaljnije posmatraju. Iz ovog proizilazi da se metoda koristi i kao pomoć u dijagnostici ne samo pigmentnih, tumorskih promena na koži i sluzokoži već i zapaljenskih kao što je primer šuge.

U mnogim kliničkim studijama se pokazalo da verzirani dermatolog pravilno koristi dermoskopiju onda kada je potrebna dijagnostika melanoma pre biopsije, detekcija ranog melanoma i kao pomoć u dijagnostici drugih pigmetnih lezija. Odluka o daljim merama je uvek individualna, bazirana na razmatranjima ostalih faktora koji su prisutni kao riziko faktori za nastanak melanoma i kliničke slike lezije. Ono što dermoskopija pokazuje je veličina promene, slika pigmentne mreže, vaskularna struktura pigmentne i drugih promena.

Hirurgija i dermatohirurgija

 

Koje promene se dijagnostikuju dermoskopijom?

Dermoskopija je nezamenljiva metoda za pregled pigmentnih promena na koži – mladeža i za ranu detekciju melanoma.

Dermoskopija je dodatna metoda kliničkom pregledu i može da usmeri u pravcu potrebe za daljom dijagnostikom, ka uzimanju biopsije kože ili totalnom uklanjanju promene. To su situacije kada klinički pregled ne može da da odgovor da li je izgled viđene pigmentacije malignitet ili ne, te da li su viđene ivice promene možda šire u odnosu na okom viđenu sliku, a u nekim slučajevima i s poljima bez pigmentacije. Kod nekih osoba kod kojih postoje displastični mladeži – potencijalni prekursori melanoma, dermatolog traži da se na osnovu višestrukih pregleda u funkciji vremena prate eventualne promene i odluči da li je potreban dodatni tretman – biopsija ili totalno uklanjanje.

Online zakazivanje: Dermoskopija

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.