gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Medicinski pedikir

Šta je medicinski pedikir?

Medicinski pedikir je tretman stopala koji savetuje i nadgleda lekar, a obavlja profesionalno obučeno medicinsko osoblje korišćenjem sterilnih, autoklavibilnih instrumenata i materijala za jednokratnu upotrebu.

Procedura ima prvenstveno terapeutsku, pomoćnu svrhu od neizostavnog značaja u lečenju gotovo svih oboljenja stopala, a pogodna je i za one koji brigu o izgledu svojih stopala žele da prepuste profesionalcima, bez rizika od komplikacija koje nose estetski pedikiri u kozmetičkim salonima. Redovno vođenje brige o stopalima je važno i u cilju prevencije bolesti, poboljšanja funkcionalnosti i opuštanja nakon napora kojima su stopala svakodnevno izložena, a ne isključivo zarad estetike.

Posebna nega stopala se savetuje starijim osobama, dijabetičarima i kardiovaskularnim bolesnicima koji su pod visokim rizikom od pojave ozbiljnih infekcija nakon nestručno obavljenog pedikira. Jako je važna upotreba posebno dizajniranih instrumenata pogodnih za sterilizaciju u autoklavu i nastavaka za jednokratnu primenu kako bi se sprečilo prenošenje različitih infekcija.

 

Kako izgleda medicinski pedikir?

Ergonomske stolice specijalno namenjene izvođenju intervencija na stopalima garantuju udobnost i relaksaciju u toku pedikira koji traje oko 1h i podrazumeva sledeće:

  • Potapanje stopala u kadicu za noge koja se pre punjenja dezinfekcionom tečnošću oblaže folijom za jednokratnu upotrebu
  • Podrezivanje, istanjivanje, čišćenje i oblikovanje noktiju i okolne kože
  • Uklanjanje mrtve i ispucale kože, žuljeva i zadebljanja
  • Opuštanje uz masažu stopala čime se poboljšava cirkulacija i istežu zglobovi i tako doprinosi umanjenju otoka i bola

 

Kada se obavlja medicinski pedikir?

Iako se u kozmetičkim salonima često predstavlja kao takav, treba napomenuti da pedikir nije definitivna mera lečenja najčešćih oboljenja stopala, već uglavnom pomoćna, postoperativna metoda koja obezbeđuje najbolje rezultate.

 

Kurje oko, plantarna bradavica i urastao nokat se leče isključivo hirurški, a nakon toga se savetuju redovni medicinski pedikiri kako bi se ubrzao oporavak i sprečili recidivi.

 

Istanjenje zadebljalih nokatnih ploča je važna priprema za laserski tretman gljivice na noktu. Pored toga, medicinski pedikir je značajan u lečenju gljivice i zbog mehaničkog uklanjanja inficiranih delova, poboljšanja izgleda nokta, zaobljavanja oštrih ivica koje uzrokuju bol i mazanja providnog laka sa antigljivičnim dejstvom.

Osim u terapeutske svrhe, redovan odlazak na medicinski pedikir je neophodan za održavanje izgleda i funkcionalnosti stopala i prevenciju bolesti. Pored narušavanja izgleda stopala, zadebljala i ispucala koža može biti uzrok bola i neudobnosti prilikom nošenja obuće, a moguća je i pojava infekcije. Starost, gljivična infekcija (atletsko stopalo), problemi sa cirkulacijom, pritisak i neudobna obuća doprinose isušivanju, zadebljanju i pucanju kože stopala kao i promeni oblika i zadebljanju nokatnih ploča.

Prema tome, pedikir se preporučuje gotovo svima, a redovni tretmani omogućavaju održavanje besprekornog izgleda stopala, prevenciju oboljenja i poboljšanje funkcionalnosti. Svakom medicinskom pedikiru prethodi lekarska inspekcija stopala što doprinosi ranom otkrivanju mnogobrojnih poremećaja.

Najvažnija prednost medicinskog u odnosu na pedikire u kozmetičkim salonima jeste upotreba potpuno čistih instrumenata od strane posebno obučenog medicinskog osoblja čime se otklanja mogućnost prenosa različitih bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija među kojima neke izazivaju pojavu plantarnih bradavica, ali i ozbiljnih oboljenja poput hepatitisa.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem onilne formulara.